ВОДОВОДНА И КАНАЛИЗАЦИОНА МРЕЖА ПРИОРИТЕТ
2.10.2012

Крајем прошле године завршени су радови на изградњи секундарне водоводне мреже у Габровцу. Тада је договорено да стара водоводна мрежа, изграђена пре 40.година, након прикључења свих становника овог насеља на нову водоводну мрежу, буде угашена. Обавеза је била да око 450 домаћинстава у Габровцу потпише уговоре са ЈКП „Наисус“. Нажалост и поред погодности одложеног плаћања надокнаде за прикључак воде, на дванаест рата, ову обавезу је измирило око 150 домаћинстава. У периоду од јула месеца 2011 до јула 2012. због неплаћених рачуна за воду пристигле су и обавезе у износу од 2,5 милиона динара на име камате. Економска криза, незапосленост учинили су да ова активност застане. Овим поводом, делегација Габровца затражила је помоћ од општине Палилула.

Председник општине Бобан Џунић одазвао се позиву становника и на терену разговарао са представницима ове заједнице. Село Габровац налази се у подножју планине Селичевице на јужном рубу Нишке котлине, кроз коју протиче Габровачка река. Осим проблема са водоводом мештани су истакли и проблем канализационе мреже. О томе су говорили Душан Стојановић, Драган Ђорђевић, Крста Ђорђевић. Због изливања канализационе мреже угрожен је  стари водовод који се још користи. О загађености наше реке да не говоримо- рекли су представници месне заједнице села.

Програм изградње комуналне инфраструктуре на сеоском подручју Градске општине Палилула успешно се остварује–нагласио је Бобан Џунић. Захваљујући напорима руководства општине Палилула, доброј сарадњи са ЈКП „Наисус“ и упорношћу наших грађана, очекујем да тренутно стање на терену превазиђемо. Општина Палилула је у више случаја посредовала и у набавци резервоара за реконструкцију сеоских водовода и потребне опреме. Обезбедили смо више резервоара капацитета од 56.000 литара, која су уграђена или ће бити уграђена у водоводне системе у Крушцу, Бербатову и Вукманову. Залагаћемо се да и мештани Габровца имају одговарајуће учешће-подршку Града, ЈКП Наисус и ЈП Дирекција за изградњу града. У оквиру активности на креирању новог Програма развоја града Ниша за 2013. годину и сагледавању територије општине Палилула о томе сам разговарао са Браниславом Јовановићем, извршним директором Дирекције-рекао је председник општине Палилула. Ускоро ћу имати повратну информацију о могућностима и динамици подршке иницијативи грађана.

Председник Џунић је обишао и просторије основне школе „Бранко Радићевић“. По речима директора школе Глорије Радојчић по својој опремљености, условима за рад и високостручном кадру једна је од боље опремљених сеоских школа на овом подручју. Настава се одвија у старој школској згради адаптираној за потребе извођења наставе. Међутим, потребно је окречити спортску салу, репарирати део прозорских оквира-рекла је председнику директорка школе. Школу „Бранко Радићевић“ у Габровцу похађа око 150 ученика од првог до осмог разреда. У свом саставу има одељење продуженог боравка за ученике од I-IV разреда, а такође и групу деце предшколског узраста. Овој школи су придружне школе и у Вукманову и Бербатову. (Текст и фотографиује Д.Видојковић)

Галерија фотографија